Baanbehoud dankzij crossplanning

Werken bij Food/FMCG 2025
27 januari 2022, door werkenbijnabuurs

Schaalbaarheid, flexibiliteit en creativiteit. Het zijn termen die – mede door Corona – meer belang en lading gekregen hebben. Ook bij Nabuurs. Corona is onvoorspelbaar en ook de impact van een pandemie is niet altijd te voorspellen. Zo zag het bedrijf op de ene plek werk wegvallen, maar was er groei bij een andere locatie. Dankzij crossplanning kon Nabuurs haar personeel baangarantie geven. Collin Swinkels en Myron van Leusden vertellen over hun ervaringen.

Baanbehoud dankzij crossplanning

Wat is crossplanning?

Crossplanning betreft het flexibel inzetten van personeel. Multifunctioneel. En in het geval van Nabuurs ook op verschillende locaties en/ of bij verschillende opdrachtgevers. Het doel van crossplanning is baanbehoud. Uiteraard is het ook belangrijk dat de medewerkers de noodzaak begrijpen en meegenomen worden in de flexibele inzet.

“Het was een grote uitdaging om alle medewerkers, tijdens de verschillen de lockdowns, aan het werk te houden. Door de flexibiliteit van onze medewerkers, onze locaties mét werk en externe partijen – waar wij onze medewerkers konden detacheren – was het een geslaagd project. Een project met vallen en opstaan, maar wat we succesvol hebben afgerond.’’

Niels Oosterhof, HR Business Partner

Samen de schouders eronder

Collin Swinkels is chauffeur RDC Helmond en al 9 jaar werkzaam bij Nabuurs. “Ik ben begonnen als order picker en heb de kans gekregen om diverse rijbewijzen te behalen. Zo ben ik doorgegroeid naar chauffeur RDC. Ik werk al jaren met plezier bij Nabuurs. Uiteraard is de ene locatie leuker dan de andere. Maar ik heb van alle ervaringen geleerd.”

“Toen de horeca dichtging, was er te weinig werk. Dat vond ik heel jammer. Ik vind mijn werk als chauffeur leuk en ben graag onder de mensen. De mogelijkheid van crossplanning was al eerder toegelicht. Maar het was alsnog vervelend toen het daadwerkelijk moest gebeuren. Ik kreeg andere werktijden, ander werk, andere collega’s en langere reistijden. Het was even wennen, maar had er begrip voor. Soms moet je snel schakelen als organisatie. Het was even samen de schouders eronder. Nabuurs is voor mij altijd een goede werkgever geweest, dus het voelde logisch om mijzelf nu flexibel op te stellen. Dankzij crossplanning konden ik en mijn collega’s onze baan behouden. En dat is uiteindelijk het belangrijkste, ” licht Collin toe.

Leerzaam

Ook voor Myron van Leusden had corona impact op zijn werk. Hij is 2 jaar geleden gestart als assistent manager RDC. “Ik ben gestart tijdens de pandemie. Maar al vrij snel werd duidelijk dat er toch te weinig werk was in de functie waar ik op gesolliciteerd had. De mogelijkheid van crossplanning was mij niet bekend, maar ik begreep de noodzaak. Het was wel even schakelen. Ik had zin om in mijn nieuwe functie te starten en door te ontwikkelen. Maar corona gooide roet in het eten. Ik heb daarom zo’n 17 weken bij Wehkamp gewerkt, in twee verschillende rollen. Binnen die functies waren – zoals in elke functie – leuke en minder leuke taken. Het was wel echt interessant en leerzaam om te zien hoe processen binnen Wehkamp werken.”

“Het inwerkprogramma verliep niet vlekkeloos, maar het was natuurlijk voor iedereen nieuw en wennen. Voor mij persoonlijk waren de werktijden en reisafstanden prima, maar ik had ook collega’s die 1 tot 1,5 uur reistijd hadden. Het is in de toekomst wel slim om daar beter naar te kijken. Het is geweldig dat Nabuurs meedenkt en probeert om iedereen aan het werk te houden. Dat was het doel en dat is ook geslaagd.”

“Ik ben blij dat ik in de eerste maanden bij Nabuurs toch veel heb kunnen leren, ondanks dat dit niet in mijn eigen functie was. Ik neem die ervaring wel mee. Gelukkig zit ik nu op de functie die ik wil. We draaien nog niet op volle kracht, maar dat komt hopelijk snel,” vertelt Myron.    

Succesvol samenwerken

De inzet van crossplanning betekent goed plannen, duidelijke communicatie en nauwe samenwerking tussen medewerkers en Nabuurs. Het ging tenslotte over ruim 200 herplaatsingen. Dit ervaarden ook Collin als Myron. Zeker wanneer het de thuissituatie betreft. Als een medewerker van 10 minuten ineens anderhalf uur reistijd heeft betekent dit veel voor zijn of haar privé omstandigheden. Crossplanning betekent dus niet alleen baanbehoud kunnen aanbieden, maar ook succesvol samenwerken voor een langdurige relatie.