Wil je vrachtwagenchauffeur worden? Dit is de belangrijkste informatie voor jou.

Werken bij
29 juli 2021, door werkenbijnabuurs

Je hebt al een tijdje het gevoel: mijn huidige baan is geen blijvertje. Het is tijd voor iets nieuws! Maar wat? Na enig onderzoek ben je erachter: je wilt vrachtwagenchauffeur worden. Een uitdagende baan met veel vrijheid. Dit brengt natuurlijk wel allerlei vragen met zich mee. Hoe maak je de overstap naar vrachtwagenchauffeur? Zijn er bepaalde opleidingen die je moet volgen? Kun je dit combineren met een baan? Wat zijn je inkomsten na het wisselen van je huidige baan?

Wij zetten hieronder alles voor je op een rijtje. Dit moet jij weten als je vrachtwagenchauffeur wilt worden.

 

De grote vraag: hoe word je vrachtwagenchauffeur?

Als jij een baan als vrachtwagenchauffeur wel ziet zitten, ben je zeker niet de enige. Duizenden mensen maken jaarlijks de overstap naar deze nieuwe en uitdagende functie. Maar wat is de eerste, concrete stap die je zet? Belangrijke voorwaarden om vrachtwagenchauffeur te worden zijn o.a. het willen werken op onregelmatige tijden en op verschillende typen vrachtwagens.

Het Sectorinstituut Transport en Logistiek heeft gezorgd dat het opleidingstraject tot vrachtwagenchauffeur zowel voor kandidaten als voor werkgevers aantrekkelijk is. Werkgevers ontvangen een subsidie en zetten hier tegenover een baangarantie voor de kandidaat.

Vrouw in vrachtwagen

Tijd om een baan te zoeken

Nabuurs is altijd op zoek naar opleidingskandidaten voor verschillende vestigingen en soorten werkzaamheden. Voor meer informatie ga je naar www.werkenbijnabuurs.nl De vacature voor leerling chauffeur staat daar uitgebreid beschreven. Als je geïnteresseerd bent, solliciteer dan via de aangegeven knop en er zal snel contact met je opgenomen worden.

In een eerste gesprek met elkaar zullen we ons richten op de kennismakingen en jouw motivatie om vrachtwagenchauffeur te worden. Verloopt dit gesprek van beide kanten positief, zal er een “meerij dag” worden ingepland zodat je het werk echt leert kennen. Als ook dan alle lichten op groen staan wordt je uitgenodigd voor een testdag, waar verschillende testen worden gedaan. Voorafgaand hieraan ontvang je een oefentest zodat je al een beetje kunt wennen. Al met al duurt een testdag gemiddeld een dagdeel. De testen die worden afgenomen hebben te maken met capaciteiten, competentie, taal, reactievermogen en rijvaardigheid.

Als Nabuurs vanuit de testdag een positief advies krijgt, kunnen we het avontuur met elkaar aangaan, wordt je contract in orde gemaakt en een startdatum afgesproken.

Soms duurt het even voordat je kunt deelnemen aan een testdag. Niet getreurd, in de tussentijd kun je als bijrijder al aan de slag bij ons. Op deze manier leer je het werk, de klanten en de routes al goed kennen.

 

Verschillende takken in transport: welke spreekt jou aan?

Aan de slag als vrachtwagenchauffeur kan in een hoop verschillende sectoren. Kijk maar eens op de snelweg: voor welke bedrijven zie je vrachtwagens rijden? Van de horeca tot de levensmiddelenbranche en van de detailhandel tot de afvalbranche. Dit maakt werken als chauffeur gevarieerd en uitdagend. Zo kom je nog eens ergens!

 

Welke opleidingen heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

Een vrachtwagenchauffeur heeft een C of CE rijbewijs nodig, ook wel het ‘groot rijbewijs’ genoemd. Daarnaast moet dit rijbewijs van een actuele ‘code 95’ zijn voorzien. De opleidingsduur hangt af van vele factoren, maar je moet rekenen op ongeveer 3 tot 4 maanden. Natuurlijk kan het langer duren, bijvoorbeeld wanneer je herexamens hebt. Ook kan het sneller, als je er meer tijd in steekt.

De voordelen van het werk als vrachtwagenchauffeur

Het werken als vrachtwagenchauffeur heeft verschillende voordelen. Zo heb je een flinke dosis vrijheid. Je bent veel onderweg. Daarnaast heb je veel variatie in je dagelijks werkzaamheden en een daarmee samenhangende verantwoordelijkheid. Naast het op de weg zitten draag je zorg voor op tijd laden en afleveren, netjes en compleet leveren en de reis goed doorstaan. Tegelijkertijd ben je een rijdend reclamebord en is het belangrijk om je werkgever in het verkeer goed te representeren.

Een groot voordeel van een baan als vrachtwagenchauffeur is het hebben van (vrijwel zekere) baangarantie. Afgelopen jaren gingen duizenden anderen je voor! Maak je de overstap naar vrachtwagenchauffeur dan ben je verzekerd van een langdurige baan.

WerkenbijNabuurs

Wat kun je van het salaris als vrachtwagenchauffeur verwachten?

Je salaris is vastgelegd in de cao Beroepsgoederenvervoer en hangt af van je werkzaamheden. Deze bepalen namelijk in welke schaal je wordt ingedeeld. Bovendien geldt: hoe meer dienstjaren je werkt, hoe meer je richting je eindsalaris groeit. De meeste beginnende chauffeurs vallen in loonschaal C (bakwagen) en D (trekkersoplegger). Bij Nabuurs starten chauffeurs in opleiding in schaal C. Na het behalen van het rijbewijs stromen zij gelijk door naar schaal D.

 

Als vrachtwagenchauffeur aan de slag: is Nabuurs jouw toekomstige werkgever?

Bij Nabuurs zijn er altijd mogelijkheden voor (leerling) chauffeurs! Een leerling-chauffeur volgt een intern opleidingstraject en wordt stap voor stap opgeleid tot volwaardig chauffeur. Bonus: je ontvangt vanaf het begin salaris. Een voorwaarde is wel het hebben van een B-rijbewijs en twee jaar rijervaring.

Maar waar ga je dan precies aan de slag? Nabuurs is dé specialist in food- en horecadistributie. Met meer dan twintig vestigingen en een kleine duizend medewerkers zit Nabuurs letterlijk over het hele land verspreid en is het één van de grootste logistieke dienstverleners van de Benelux op het gebied van FMCG- en horecadistributie. Werken bij Nabuurs betekent een kijkje in de keuken van transport in food- en horeca. Wij zijn altijd blij met professionele en kundige chauffeurs die meewerken aan de beste dienstverlening.

Wil jij vrachtwagenchauffeur worden? Bekijk de actuele vacatures bij Nabuurs.